Categories
Blog

Viure la natura amb nens

És un fet que, a grans ciutats i àrees metropolitanes, el contacte dels nens amb la natura és insuficient o directament nul. Per aquest motiu, és important promoure viure la natura amb nensun major contacte amb el medi natural.

A aquest article t’expliquem els avantatges de que els nens connectin amb la natura, alguns dels principals fonaments de l’ensenyament a l’aire lliure i et proposem diferents idees d’activitats i jocs per a nens a la natura.

Beneficis de que els nens connectin amb la natura

Aquests són els avantatges que viure la natura amb nens ofereix a la infància.

Afavoreix el procés d’aprenentatge

Les conclusions dels experts en sistemes d’educació alternativa apunten a una direcció única: els nens aprenen més i millor quan ho fan en plena natura.

Millora la salut emocional del nen

Els nens passen massa hores al dia en espais tancats. En aquest sentit, les sortides a l’entorn natural són una excel·lent vàlvula d’escapament per evitar l’ansietat que els hi produeix estar permanentment sotmesos a horaris estressants i restriccions.

Millora la salut física

Això no és només conseqüència de l’activitat física. Respirar aire pur i rebre la càlida abraçada de la llum natural es tradueix directament en beneficis per la salut i el benestar del nen.

Augmenta la sociabilitat

Els nens es desinhibeixen a la natura i són més proclius a interrelacionar-se i compartir les experiències viscudes entre ells.

Desenvolupa la curiositat

La natura provoca un increment de l’interès per conèixer coses noves. Al medi natural, els nens disposen de diferents vies d’exploració de les que normalment no gaudeixen a les ciutats.

Fa que sigui el nen qui pren la iniciativa

Un altre dels avantatges de desenvolupar processos d’aprenentatge en plena natura és que aquest interès per explorar porta al nen a prendre la iniciativa, preguntant coses que mai se li ocorrerien escoltant al professor a l’aula o llegint un llibre de text.

Ajuda als nens a comprendre l’equilibri de l’entorn natural

Com por comprendre un nen la importància que pugui tenir, per exemple, un simple insecte? En aquest sentit, portar-lo al camp i mostrar-li com les truites o els ocells s’alimenten d’insectes és la millor manera de que entengui el valor de la vida i el fràgil equilibri del nostre entorn.

Es forma a futurs ciutadans respectuosos amb el medi ambient

Finalment, el repetit contacte amb la natura convertirà als nostres nens i nenes en ciutadans respectuosos i compromesos amb l’entorn natural i amb el medi ambient.

Fonaments de l’ensenyament a l’aire lliure

Tal i com hem anat veient, l’ensenyament a l’aire lliure és l’eina ideal per a que els nens gaudeixin i es beneficiïn de la natura mentre aprenen.

El gran objectiu és que els nens estiguin en contacto amb la natura, siguin més actius, s’impliquin en l’aprenentatge, desenvolupin les seves habilitats socials, es diverteixin i es comprometin amb la conservació del medi ambient i el planeta.

Això no és difícil de fer, però implica que ens ho proposem de veritat. Tot seguit t’indiquem algunes pautes per posar-ho en marxa:
  1. L’entusiasme es contagia: si els nens et veuen entusiasmat amb allò que esteu observant, molt probablement els transmetràs aquest entusiasme. El fet d’escoltar-los amb atenció i donar resposta als dubtes que els hi puguin sorgir ajudarà a mantenir viu el seu interès.
  2. Primer descobrir, després parlar: la natura proporciona un gran ventall d’experiències als nens, el que de ben segur se’ls gravarà més a la ment que allò que els hi puguis explicar. Per aquest motiu, les explicacions de professors i pares han de limitar-se a acompanyar aquests descobriments i a resoldre les preguntes dels nens.
  3. Mantenir viu l’interès: procura que els nens prestin atenció a tot el que succeeixi al seu entorn. Assenyala’ls allò en el que hagin de fixar-se i planteja preguntes sobre el que estan veient.
  4. Planificació prèvia: prepara prèviament els temes a tractar i els exemples naturals que els hi mostraràs. També hauràs de triar curosament els recorreguts a realitzar i els punts de descans o oci.
  5. Treball posterior: recolzar les activitats que hagueu realitzat a l’aire lliure amb petits treballs domiciliaris o a l’aula, els ajudarà a consolidar aquests nous coneixements.

Et recomanem que facis la prova i aviat comprovaràs que, seguint aquests senzills passos, els nens aprendran més i millor a l’aire lliure i en contacte amb la natura. Observareu que sembla que els hi costi menys esforç fer-ho.

Jocs i activitats per viure la natura amb nens

Les possibilitats que ofereix viure la natura amb nens l’hora de plantejar jocs o activitats amb nens són pràcticament infinites. A continuació et proposem algunes idees enfocades a que els més petits connectin amb la natura:

Troba l’arbre

Aquest joc ajuda a que els nens aprenguin els noms dels arbres i els sàpiguen diferenciar. Per a aconseguir això, l’adult diu en veu alta el nom d’un arbre proper, donant algunes pistes si fos necessari, per tal que els nens corrin a localitzar de quin arbre es tracta.

Una variant d’aquest joc consisteix a embenar els ulls del nen i fer que toqui i olori l’arbre. Després, se l’allunya una mica de l’arbre, se li donen un parell de voltes i se li treu la bena perquè trobi l’arbre que ha estat tocant.

Troba objectes iguals

En aquest cas, el joc consisteix en recollir 5 elements de l’entorn (com ara branques, fulles, pedretes, pinyes, plomes…), ensenyar-los als nens i demanar que recullin aquests mateixos objectes delimitant la zona. Guanya el primer que aconsegueixi aquests mateixos objectes de similar mida i forma.

El joc del mocador

Els clàssics mai moren. Probablement quan eres petit vas jugar en alguna que altre ocasió a aquest joc, que sol agradar a la gran majoria de nens. Consisteix en fer 2 grups, separar-los i assignar un número a cada membre del grup. Després, l’adult es situa just a mig camí de cada grup, sosté un mocador i diu un número en veu alta. Els dos nens que tenen aquest número hauran de córrer cap al mocador, tractar d’agafar-lo i tornar a córrer fins als seus companys de grup evitant que el nen de l’altre equip l’atrapi.

Què s’escolta?

A aquest joc demanem als nens que s’asseguin o s’estirin al terra per tal que es relaxin i escoltin els diferents sons de la natura. Després d’uns minuts, es demana als nens que descriguin cadascun d’aquests sons i que expliquin d’on provenen.

 

Esperem que totes aquestes idees i recomanacions et siguin d’utilitat a l’hora de preparar una excursió a la natura amb nens. Segur que passaran una estona molt divertida mentre es diverteixen!