Categories
Blog

Com preparar les colònies? Proposta d’activitats escolars

Preparar colònies escolars són una oportunitat per portar el aprenentatge a un entorn més lúdic, relacionat amb l’entorn.

A aquest article t’oferim diferents propostes d’activitats per campaments escolars, per si has de preparar unes colònies. Ens centrarem en idees que es puguin realitzar i que no impliquin l’ús de materials costosos.

Proposta d’activitats per colònies escolars

Les activitats per preparar colònies escolars han de complir objectius: integradores, desenvolupar un aprenentatge i la socialització dels nens. Als campaments no es busca tant reforçar l’aprenentatge lectiu, si no que els alumnes surtin a un espai nou.

Activitats esportives en contacte amb la natura

L’esport és una de les millors disciplines. I, tot i que al centre escolar ja poden practicar, hi ha un munt d’activitats per colònies escolars que tenen l’activitat física com a element essencial.

Y no només això, les rutes de senderisme, visitar espais naturals, rius, miradors, cascades, són oportunitats úniques per a que els nens.

Nit d’estrelles y astronomia

Moltes cases de colònies tenen el seu punt més àlgid de la temporada a la primavera, quan les condicions meteorològiques són més permissives. Fins i tot hi ha col·legis que organitzen els campaments escolars a l’estiu.

En aquests casos, sempre i quan la meteorologia ho permeti, es poden preparar tot tipus d’activitats. Des de jocs de nit amb llanternes, fins a dormir a l’aire lliure a entorns segurs i ensenyar nocions bàsiques de supervivència i primers auxilis. A més, durant la nit es poden divisar estrelles per comencin a descobrir l’astronomia.

De l’astronomia, a la gastronomia

Un dels factors populars que podem reforçar amb les colònies escolars és la gastronomia. Si l’objectiu els que aprenguin disciplines que solen ser més inaccessibles a les classes.

Un taller de cuina és una activitat molt adequada per a que els nens aprenguin d’on ve allò que mengen cada dia. Se’ls pot ensenyar per exemple a fer pa o receptes senzilles. D’altra banda, no està de més incloure l’element intergeneracional: és a dir, que els nens tinguin contacte amb persones grans, per tal que aprenguin de les seves experiències.

I com no, si és un espai on els nens i nenes puguin observar de primera mà com s’elaboren els aliments, millor que millor. Així, és possible visitar granges-escola o aprendre tot el que suposa elaborar formatge, la mel, l’oli d’oliva o els fruits secs.

Conscienciació mediambiental, netejar el bosc o el llit d’un riu

Una altra proposta interessant és la d’organitzar activitats que posin el focus a la importància de protegir i preservar el medi ambient. La clàssica regla de les 3R (Reduir, Reutilitzar i Reciclar), que fa ja alguns anys és va substituir per la de les 7R (Redissenyar, Reduir, Reutilitzar, Reparar, Renovar, Recuperar i Reciclar).

Donada la gravetat de la crisi climàtica a la que s’enfronta el Planeta Terra, és molt recomanable promoure sessions d’aprenentatge lúdic a les que s’incideixi en la sostenibilitat i el recurs responsable de recursos.

Gimcanes i competicions entre equips

Les gimcanes mai passen de moda i tothom coneix el seu funcionament. Són jocs als que els participants segueixen una temàtica concreta i han d’anar superant tot una sèrie de proves i obstacles fins arribar a l’objectiu final. Per tal que la gimcana sigui més divertida i que tots els nens puguin sentir-se útils i aportar, convé introduir proves de tot tipus: d’habilitat, enginy, físiques…

El més habitual és fer equips de dos o més persones, per tal de promoure també la competitivitat sana. No obstant, el principal valor que es reforça amb aquest tipus d’activitat és el companyerisme i el treball en grup, ja que sense la aportació i col·laboració de tot l’equip, no serà possible continuar avançant.

És una bona idea introduir a la gimcana alguns jocs tradicionals que s’estiguin perdent, per tal que els nens aprenguin unes altres formes d’entreteniment allunyades de les que imperen avui dia.

Esperem que aquests consells et siguin d’utilitat com a docent. Recorda que la clau en aquestes activitats és l’aprenentatge de nous coneixements, despertant la curiositat dels nens i les nenes, fent que gaudeixin i afavorint que socialitzin entre ells d’una manera diferent.