Categories
Blog

Com triar la teva casa de colònies

Triar la casa de colònies és una de les activitats més demanades durant l’estiu. Aquest tipus de colònies són un recurs habitual entre pares i mares que desitgen que els infants visquin una experiència única durant les vacances.

Què és una casa de colònies

Una casa de colònies és un allotjament, generalment en un entorn rural, on s’ofereixen activitats educatives, esportives i de lleure per als hostes. Aquest tipus de colònies d’estiu remunten el seu origen un parell de segles enrere, però actualment ofereixen més activitats que mai i milers de nens en gaudeixen cada estiu.

Aquestes colònies organitzen grups de nens i joves de diferents etapes educatives, tant infantils, primàries com secundàries. Per a molts nens, anar-se’n de colònies suposa viure un estiu intens que després recorden durant la resta de l’any. Hi coneixen nous nens, adquireixen hàbits beneficiosos i creixen com a persones a tots els nivells.

Actualment, les cases de colònies també han diversificat la seva activitat i ara ofereixen els seus serveis a grups d’amics, grups de famílies, així com associacions i entitats. Celebracions familiars, vacances, casaments o celebracions d’aniversari són algunes de les activitats que tenen lloc avui en algunes d’aquestes cases de colònies.

Per què serveixen les cases de colònies: objectius

Entre els objectius d’anar de colònies podem destacar per la importància que tenen els següents:

  • Desenvolupament del companyerisme i la cooperació a través d’un reforçament d’aquests valors durant la convivència.
  • Major autonomia i independència del nen en allunyar-se de les seves famílies i viure una experiència en solitari sense ningú que faci les coses per ell.
  • Capacitat d’esforç: l’alumne realitza de manera continuada diferents activitats físiques i mentals que augmentaran la capacitat d’esforç.
  • Creativitat: durant les colònies d’estiu es desenvolupen tota mena d’activitats que en fomenten la creativitat.
  • Pensament crític: l’alumne va aprenent a identificar errors i encerts en el funcionament de la colònia i com les seves actituds i les dels seus companys hi influeixen.
  • Consciència mediambiental: els alumnes aprenen a respectar el medi ambient gràcies al fet que coneixen i comencen a apreciar l’espai físic on té lloc la colònia.
  • Sociabilitat i tolerància: la socialització amb altres nens és clau a les colònies i en pocs dies tindran més capacitat de conèixer gent nova sense timidesa. A més, aprenen a respectar la diversitat dels companys, tant a nivell social, cultural com físic.

Avantatges d’acudir a les colònies

Els avantatges d’anar a colònies i campaments estan relacionats amb el compliment dels objectius que tenen aquest tipus d’activitats. Els seus avantatges més destacables són els següents:

  • Lluita contra el sedentarisme: a les colònies els nens duen a terme diferents activitats esportives i esports d’aventura que els ajuden a adquirir habilitats motrius més grans.
  • Aprenentatge d’idiomes: moltes colònies d’estiu fan activitats íntegrament en anglès, cosa que fa que els nens tornin amb un domini més gran de l’idioma perquè han hagut d’utilitzar-lo per expressar-se i comprendre els companys i monitors.
  • Sensibilitat social i mediambiental: els infants aprenen la importància d’estar sensibilitzats amb l’entorn natural que els envolta i amb els companys.
  • Adquisició d’hàbits: a les colònies i els campaments d’estiu els alumnes adquireixen hàbits que en reforcen la maduresa, tant en horaris com en responsabilitats.
  • Socialitzar: molts nens amb dificultats per a la integració i la socialització trobaran a les colònies l’entorn perfecte on fer nous amics i gaudir de fer activitats en grup que els poden resultar tremendament divertides.

Consells per triar la casa de colònies perfecta

Després de conèixer què és una colònia d’estiu, així com els objectius i avantatges de portar els nens, segur que vols saber alguns consells per triar la casa de colònies perfecta per portar els teus petits durant les vacances d’estiu. Alguns dels que has de tenir en compte són els següents:

Preferències del nen

Cada casa de colònies ofereix activitats lúdiques, educatives i esportives diferents, així que heu de conèixer bé quins són els hobbies del vostre fill per triar una casa de colònies amb activitats que s’ajustin als vostres interessos i preferències.

Temàtica de les colònies

Cada colònia té la seva pròpia temàtica. Mentre algunes estan centrades en les activitats esportives, altres colònies d’estiu se centren en l’aprenentatge d’idiomes.

Companys de colònies

A les colònies els nens fan fàcilment nous amics, però si a més hi va algun conegut i fins i tot algun germà, l’experiència pot ser encara més atractiva. A més, això pot ser l’empenta que necessita el nen perquè estigui desitjant iniciar l’activitat.

Activitats a l’aire lliure

L’estiu és una època perfecta per fer activitats a l’aire lliure. Per tant, és important que la casa de colònies ofereixi activitats a exteriors perquè els nens gaudeixin de l’aire pur i del sol durant les vacances.

Distància de la llar

Un dels objectius de les colònies és que els nens augmentin la seva independència i autonomia personal. Per tant, el recomanable és que no estigui massa a prop de casa perquè vulgui anar-se’n ràpidament o massa lluny, per si passa qualsevol problema. L’ideal és que els nens estiguin a unes dues hores amb cotxe a tot estirar.

Alimentació

Consulteu els menús de la casa de colònies per comprovar que els nens seguiran una dieta equilibrada i variada és essencial. A més, si el teu fill o filla té necessitats d’alimentació especials, cal consultar si la casa de colònies està adaptada per fer-ho.

Durada de les colònies

Si sou la vostra primera experiència en una colònia d’estiu, l’ideal és que tingueu una durada d’una setmana. Si el nen gaudeix de gran i s’acostuma a la perfecció, poden anar-hi 15 dies o fins i tot més temps. Consultar la disponibilitat de cada casa de colònies que estigues considerant és essencial.

Ara que ja saps què són les cases de colònies, només te’n queda triar una on els teus petits gaudiran d’una experiència original i diferent durant les vacances d’estiu.